“Griffioen brengt de muziek terug in ons leven”

Joke Benda ziet haar man weer dansen door de kamer

Muziek is haar lust en haar leven. Tuba, gitaar, piano. Joke Benda (86) bespeelt ze allemaal. Door haar leeftijd kan ze helaas niet alles meer en dat vindt ze jammer. Langzaamaan werd het stiller in huis. Maar door Griffioen is alles ineens anders voor Joke en haar man Peter (87): “Ik zie mijn man weer dansen en we hebben elkaar weer veel te vertellen!” 

Zonder haar weigerde Peter naar de dagbesteding te gaan. Dus ging Joke met haar man mee. Eerst wilde hij niet, maar na zijn eerste bezoek begon hij het steeds leuker te vinden. Zo leuk, dat hij nu als eerste bij de deur staat om weer te mogen gaan. Daar is ze blij om. Zeker na de moeilijke periode die hebben gehad. “Ik had niet verwacht dat dementie in ons leven zou komen”, vertelt Joke eerlijk. “Het grootste gedeelte van de 68 jaar waarin we bij elkaar zijn, was alles heel fijn. Maar de laatste tijd is het thuis steeds moeilijker geworden.”

Kluizenaar
Ze zag Peter steeds minder doen en steeds meer op de bank liggen. Dat vond Joke de verkeerde kant op gaan. “Hij wilde niets meer. Zelfs niet naar buiten. Hij was bijna een kluizenaar geworden en ik gun hem meer dan dat.”  Ze besloot om hulp te zoeken en vond die bij Griffioen.

Sinds november 2023 bezoeken ze samen op dinsdagen en donderdagen Griffioen. Hij gaat naar de dagbesteding, zij naar de inloopmiddagen. Een betere stap hadden ze niet kunnen zetten. “Zodra hij muziek hoort, begint hij te dansen. Dan pakt hij een van de begeleidsters vast en dansen ze samen door de kamer. Dat heb ik hem lange tijd niet meer zien doen”, glimlacht ze.

Griffioen oud-west Nijmegen

Een tien!

Joke is slechter ter been en dansen met haar man lukte haar niet meer. Ze is blij dat ze zijn lach op zijn gezicht weer terugziet. Zelf ervaart ze ook hoe fijn het is om er ook even uit te zijn. “Ik ben zo blij met Griffioen. Ik hou ervan om hier te zijn. Ik heb aanspraak met fijne mensen en geniet ontzettend veel van de contacten en alle activiteiten waaraan ik mag meedoen. Ook het middageten is hier goed verzorgd. Alles hier is een tien!

Zo lang mogelijk thuis
Joke hoopt zo lang mogelijk samen thuis te kunnen blijven wonen. Ze krijgt ondersteuning van de zorg en van huishoudelijke hulp. Tot het moment dat ze naar een zorginstelling moeten verhuizen, blijven ze naar Griffioen komen. Naast de muziek en de lach op beider gezichten, is ook de levenslust weer terug. “Elke keer als we thuiskomen na een dagje Griffioen hebben we elkaar weer veel te vertellen. Dat maakt me zo blij.”