“Ben jij mijn deur naar het Nederlandse leven?”

Griffioen verwelkomt nieuwkomers in haar Buddy Café

De deur staat open. Het is woensdagavond en langzaam stappen steeds meer mensen over de drempel van Griffioen. De ontmoetingsruimte van Griffioen vormt het decor voor het maandelijkse Buddycafé waar Nederlanders en nieuwkomers elkaar ontmoeten in een ontspannen sfeer. Er worden spelletjes gespeeld, gepraat en vriendschappen gesloten. Het lijkt een doodgewone avond, alleen is het voor de aanwezige gasten véél meer dan dat: Het is een kans op een nieuw bestaan.

Stel je eens voor: Je moest jouw land verlaten omdat het onveilig was. Noodgedwongen verhuis je naar een ander land en dan zet je voet op vreemde bodem. Je spreekt de taal niet, maar je hebt zoveel behoefte om erbij te horen. Contact te maken, vriendschappen op te bouwen en weer vooruit te kunnen kijken. Mohammed uit Yemen en Omar, Ahmad en Ahmad uit Syrië zitten in hetzelfde schuitje; ze zijn twee jaar geleden naar Nederland gekomen om een bestaan in veiligheid op te bouwen.

Verlegen
Niet gemakkelijk, vertrouwen de heren me toe. “Arabische mannen zijn best verlegen en stappen niet zomaar op iemand af. Het is moeilijk omdat je elkaars taal niet spreekt”, zegt
Omar. Inmiddels spreekt hij vloeiend Nederlands en gaat het contact maken hem stukken gemakkelijker af. Ook vanavond, tijdens het Buddycafé in Griffioen, waar de ontmoetingsruimte het decor vormt voor de ontmoetingen tussen Nederlandse buddy’s en buddy’s die nieuwkomers zijn.

Integreren
Sofie van Graas, projectleider van Buddy to Buddy Nijmegen, heeft menig ontmoetingen zien plaatsvinden en het raakt haar nog iedere keer. “Het is pure magie wat hier gebeurt, zowel
voor de Nederlanders als voor de nieuwkomers”, zegt ze. “Dankzij dit concept kunnen we Nederlanders laten zien dat een grote man met een donkere zwarte baard helemaal niet
spannend is maar een mooi mens met humor en intelligentie. Anderzijds krijgen de nieuwkomers de kans om als mens te integreren in de maatschappij.”

Ahmad beaamt dit. In het eerste jaar vond hij het heel moeilijk om contact te maken. Sinds hij buddy is en de taal steeds beter onder de knie krijgt, heeft hij vrienden gemaakt en heeft
hij het gevoel dat hij er weer bij hoort. Zijn vrienden knikken instemmend. Alle vier beschouwen ze het Buddycafé in Griffioen als een reikende warme hand die hun laat voelen
wat het is om weer een volwaardig mens in een maatschappij te zijn.

Pure magie
Sofie legt uit: “Op een van deze avonden sprak ik een vrouw uit Syrië. Ze vroeg mij: Ben jij mijn deur? Ik begreep niet helemaal wat ze daarmee bedoelde en vroeg het haar. Ze antwoordde: Ben jij mijn deur naar het Nederlandse leven?”, zegt ze zichtbaar geraakt. “Zoveel betekent het voor deze mensen om in contact te komen met Nederlandse buddy’s. En dat is wat wij samen kunnen bereiken. Het is niet jij en zij, het is wij. Hoe meer we dat zien, hoe groter de wij wordt.”

Tekst: Minke Koks

Yasemin Karadeniz Griffioen Buddy Cafe Nijmegen
Foto van Yasemin Karadeniz
Yasemin Karadeniz Griffioen Buddy Cafe Nijmegen
Foto van Yasemin Karadeniz
Yasemin Karadeniz Griffioen Buddy Cafe Nijmegen
Foto van Yasemin Karadeniz
Yasemin Karadeniz Griffioen Buddy Cafe Nijmegen
Foto van: Yasemin Karadeniz

Buddy to Buddy vindt zijn oorsprong in Zutphen waar oprichtster Willemijn zeven jaar geleden op het schoolplein de Iraanse Maryam ontmoette. Willemijn nodigde Maryam uit om
bij haar thuis de verjaardag van haar dochter mee te vieren. Dat raakte Maryam enorm. Ze woonde al vijf jaar in Nederland, sprak inmiddels vloeiend de taal, maar was nog nooit uitgenodigd door een Nederlander. Na deze gebeurtenis ontstond bij Willemijn het idee om een stichting op te richting die zich inzet voor de verbinding tussen Nederlanders en
nieuwkomers in ons land.

Met dank aan de foto’s van Yasemin Karadeniz