Voedselbos krijgt steeds meer vorm

Voor veel mensen is het in de koude natte maanden tijd om lekker binnen te blijven met een kop thee of chocomel. Maar voor de aanplant van voedselbossen is dat juist dé periode om naar buiten te gaan. In november was het dan ook tijd voor de tweede aanplantfase van Voedselbos Griffioen. In april hebben we planten aangeplant die de bodem verbeteren. Zij hebben hun werk fantastisch gedaan. De bodem bij Griffioen krioelt van de wormen, een teken voor een gezonde bodem.

In de tweede aanplantfase zijn door Vergroen meer dan 45 eetbare meerjarige soorten aangeplant. Onder andere pruimen, appels, nashiperen en een krentenboompje. En ook verschillende soorten bessenstruiken, zoethoutplanten, druivenplanten en hop. In plaats van de taxushaag zijn olijfwilg, Japanse wijnbes, bottelroos en appelbes geplant. Deze vormen samen straks een gevarieerde eetbare haag. De taxus is namelijk niet eetbaar en zelfs giftig, dus niet geschikt voor in een voedselbos. Ook hebben we 5 pergola’s voor klimplanten gebouwd. 

De gevallen herfstblaadjes vormen een ideale beschermlaag voor de jonge net aangeplante planten. In het voorjaar, wanneer de eerste planten in bloei staan, volgt een officiële opening van het voedselbos. Dan onthullen we ook een informatiebord met plattegrond, waarop je kunt zien welke soorten waar groeien.

Griffioen oud-west Nijmegen

Op de foto staan Teun en Katinka van Vergroen voedselbossen

Alle foto’s zijn gemaakt door Mich Fesenmeier.