Voedselbos bij Griffioen geopend!

Woensdag 10 mei is het voedselbos bij Griffioen officieel geopend. Na een korte uitleg over wat een voedselbos is en waarom we dit bouwen, zijn wijkbewoners zelf aan de slag gegaan. Ze hebben verschillende bodemgewassen, kruiden en kleine struiken aangeplant. Deze gaan de komende tijd groeien en vormen zo de basis van het systeem. Aankomend najaar gaat het volgende deel van het plantgoed de grond in. Dan gaan we (fruit)bomen en grotere struiken planten. In het eigen voedselbos van Griffioen verbouwen we fruit, groente en andere eetbare planten op een zo natuurlijk mogelijke manier. Deze worden gebruikt in de keuken van BUUR West. En je kunt ze straks zelf gratis plukken in de tuin. Zo maken we gezond eten mogelijk voor iedereen uit de wijk. Kan iedereen die van tuinieren houdt, meehelpen. En maken we de wijk een stukje groener en koeler.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een duurzame manier van landbouw. Een natuurlijk systeem wordt nagebootst met eetbare, meerjarige plantensoorten. Denk aan appel, noten, vlier, framboos, rabarber, schorseneer en rozemarijn. Alle planten groeien elk jaar verder en dragen op hun eigen manier bij aan de werking van dit systeem. We maken geen gebruik van (kunst)mest, gif of intensief onderhoud, maar laten de natuur haar gang gaan.

Waarom een voedselbos?

Een voedselbos zorgt voor meer biodiversiteit. Daarmee bedoelen we de hoeveelheid verschillende soorten planten, dieren en micro-organismen, zoals schimmels en bacteriën. Daarnaast draagt het bij aan verkoeling van de omgeving. Want door de gevolgen van klimaatverandering wordt het steeds warmer. Maar het mooiste van alles: het overgrote deel van de planten in een voedselbos is eetbaar!

Vergroen voedselbossen Teun Rözer en Katinka Schlette van Vergroen Voedselbossen leggen het voedselbos bij Griffioen aan. Vergroen zorgt voor ontwerp, aanleg en onderhoud van voedselbossen in de stad. Ook bieden ze advies, participatie en educatie. Meer informatie op www.vergroen.eu